Jövőre jön a Hyundai i20 N változata

A Hyundai N szériája idén ugyan semmilyen jelentős újdonságot nem tartogat, jövőre azonban érkezik a Fiesta ST riválisának szánt vadonatúj generációs i20 és a Tucson sportos N változata.

A Hyundai Motor idén egy kis pihenőt tart az N sportmárka modellpalettáján, mivel a vállalat erőforrásait idén inkább a környezetbarát járműkínálat bővítésére és megerősítésére fordítják. A Hyundai Kona Electric eladásai szépen nőnek, amely mellett érkezik az Ioniq frissített változata és további konnektoros modellek is megjelennek a kínálatban. 

 
Az N sportmárka fejlesztői azonban eközben sem pihennek, viszont ezt az időszakot a következő nagyteljesítményű modellek kidolgozására fordítják. amelynek végeredményeként jövőre érkezik a vadonatúj i20 N változata. Az évek során számos alkalommal röppentek fel pletykák az i20 N változatáról, legutóbb 2018-ra ígérték a sportos i20 megjelenését, ám végül más modellek, így az i30 Fastback N és a Veloster N elsőbbséget élveztek. Most azonban úgy tűnik, a vállalat mégis úgy határozott, hogy elkészíti az i20 WRC raliautó utcai változatát 

Az új i20 N motorjának és futóművének átalakításai minden bizonnyal az i30 N modellen végrehajtottakat követi majd, így a mostani motorokénál jelentősen nagyobb teljesítményre, valamint merevebb és alacsonyabb futóműre lehet számítani. Ezzel párhuzamosan természetesen a teljesítményhez igazodó fékrendszert és közvetlenebb kormányművet is kap az autó.   

Az elvárt teljesítményhez a motorok közül a legvalószínűbb választás a Hyundai széles körben felhasznált 1.6 literes, turbófeltöltéses T-GDi erőforrása lenne. Ezt az erőforrást a Tucsonban most 177 lóerős teljesítménnyel lehet rendelni, ám amennyiben a vállalat Nagyteljesítményű Járműfejlesztési Részlegének szakemberei a kezükbe veszik, minden bizonnyal akár 200 lóerő feletti teljesítményt is kisajtolhatnak belőle, ami mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az új i20 N sikerrel vegye fel a versenyt a Ford Fiesta ST és a VW Polo GTI modellekkel.   

Ezt követően jön az új Tucson modell szintén régen várt N verziója. A nagyteljesítményű hobbiterepes 300 lóerő feletti teljesítményével felteszi a pontot az i-re a Hyundai N kínálatában és ezzel képes lesz versenyre kelni a Cupra Ateca modelljével is. Az összkerékhajtási rendszerrel ellátott Tucson N változat az i20 N debütálása után néhány hónappal mutatkozhat be. 
 
 
 
Forrás: Dönci Hyundai Blogja 
Vissza
Jövőre jön a Hyundai i20 N változata
  • 24/2/19 napon
  • Általános hírek