A Hyundai üzemanyagcellás vonatot fejleszt

A Hyundai Motor Group két vállalata, a Hyundai Motor autógyártó és a vonatokat gyártó Hyundai Rotem közösen olyan üzemanyagcellás vonatot tervez, amelynek prototípusa 2020 végére elkészülhet. 

A Hyundai Rotem vállalat bejelentette, hogy egy közös szándéknyilatkozatot írt alá a Hyundai Motorral, amely szerint közösen egy hidrogénnel működő üzemanyagcellás vonatot fognak kifejleszteni. Az együttműködés értelmében a Hyundai Motor vonatspecifikus üzemanyagcellás rendszert szállít a Hyundai Rotem részére, míg a Rotem az üzemanyagcellás rendszer és a vasúti járművek közötti rendszer-interfészeket fejleszti és értékeli, illetve felkészül a hidrogénes elektromos vonatok gyártására. A két leányvállalat mindezek végrehajtására egy különálló szervezetet is létrehoz. 
 
 
A hidrogénnel üzemelő elektromos vonatok a fenntarthatóság fontos elemei, hiszen vízpárán kívül semmilyen károsanyagot nem bocsátanak ki és sínek mentén se igényel külön villamosvezeték kialakítását. Ezzel pedig kíméli a villamos infrastruktúrát, valamint annak fenntartását is.  
 
A Hyundai Rotem jelen megállapodást megelőzően egy alacsonypadlós villamos típusú platformot fejlesztett ki, amelynek maximális sebessége 70 km/óra, egy feltöltéssel pedig 200 km-t tud megtenni. A vállalat tervei szerint a Hyundai Motorral folytatott intenzív technológiai együttműködése révén 2020 végén már prototípus is készülhet a modellből. A Hyundai Rotem korábban már bejelentette, hogy fejlesztési költségeit 2022-re 30 százalékkal kívánja növelni, hogy az üzemanyagcellás vonatokra fókuszálva biztosítsa a jövő vasúti technológiáját. 
 
 
A hidrogénnel működő üzemanyagcellás vonatok piacát a jövőben több mint 500 millió dollárosra becsülik a szakértők, ami várhatóan fokozatosan növekszik majd az üzemanyagcellás járművek térnyerésével. Dél-Koreában a dízelüzemű vasúti járművek kiváltásával kívánják csökkenteni azok szénalapú kibocsátási szintjét. 
 
 
Forrás: Dönci Hyundai Blogja 
Vissza
A Hyundai üzemanyagcellás vonatot fejleszt
  • 3 héttel, 3 nappal ezelőtt
  • Általános hírek